Анкета

Участвате ли в благотворителни инициативи?
Резултати

Предстоящи събития

Не са налични събития

Снимки от Козлодуй

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Актуално

RSS Новини

feed-image RSS канал

Календар

 Последен месец Октомври 2017  Следващ месец
П В С Ч П С Н
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
SEO services
Вие се намирате в: Начало Акценти Пъстър и богат Фестивал на занаятите проведе Община Козлодуй

Пъстър и богат Фестивал на занаятите проведе Община Козлодуй

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

„Първото издание на Фестивал на занаятите премина изключително успешно и аз се радвам, че представихме разнообразни занаяти, сътворихме прекрасна програма и посрещнахме хиляди гости. Благодаря на всички пенсионерски клубове, които се включиха в организацията, на фирмите, които ни съдействаха финансово и логистично, на младежките групи и на всички граждани, които бяха с нас в двата дни на Фестивала”. Това каза кметът на община Козлодуй, Маринела Николова, по повод двудневния празник на занаятите, проведен в Ботев парк през почивните дни.
Тридесет занаятчии от Козлодуй, Плевен, Габрово, Видин, Враца, Монтана, Мездра, Лом, Софрониево, Мизия, Бяла Слатина, Михайлово, Моравица, Ботевград, Чипровци, Кунино бяха участници в изложението. При тях, в специалните работилници, които бяха отворени и двата дни на фестивала, малки и големи практикуваха килимарство, дърворезба, грънчарство, ножарство, плетива.
Първата вечер на сцената се представиха дванадесет самодейни състава, които вдигнаха публиката на крака с ритмичните си и вълнуващи изпълнения. В откриването на фестивала се включи професор Спас Доневски – дизайнер и син на почетния гражданин на Козлодуй – Тодор Доневски, който е един от основателите на козлодуйската гимназия. Спас Доневски е бил дълги години заместник ректор, ръководител катедра и член на академичния съвет на Националната художествена академия. Професорът припомни от сцената традициите в българското занаятчийство. Специален гост на Фестивала на занаятите в неделната вечер беше Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Прекрасните артисти пресъздадоха на сцената в Ботев парк песни и танци от цялата страна, а присъстващите се включиха в многобройни хора и изпълниха поляната в парка.
Над 2 000 гости посетиха фестивала в двата дни. Община Козлодуй анкетира десетки граждани във връзка със събитието. 88% от гражданите са отговорили, че организацията е много добра, 12%, че е добра. В препоръките, които отправят анкетираните граждани, преобладават следните пожелания: да има по-голям избор на хранителни продукти по време на събитието, да не се допускат автомобили в Ботев парк, да се поканят повече занаятчии. „Препоръчвам да се продължи традицията за радост на всички и организаторите да запазят същия дух на празника”, четем в една от анкетните карти.
Всички занаятчии, които приеха участие в изложението, също попълниха анкетни карти, от които се вижда, че 100% са удовлетворени от условията, посрещането и от контактите с гражданите. Една от препоръките е: „Правете по-често подобни събития, хората ги харесват. Трябва да давате още по-голяма трибуна на творците от града”.
43 фирми, частни лица, организации и дружества подпомогнаха провеждането на двата празнични дни. В организацията на събитието активно се включиха шест пенсионерски клуба. Те представиха отворени работилници за плетива, различни игри от старо време, кулинарни изкушения, сготвени на място. В организацията на игрите на баба и дядо помогнаха младежите от ЦПЛР – ОДК и от младежки парламент. Впечатляващо огнено шоу на артистична формация за огнено изкуство „Феникс” бе представено в първата вечер на Фестивала. Непосредствено след това, под звуците на духова музика в изпълнение на гложенските музиканти, около огъня за извиха кръшни хора, водени от кмета на община Козлодуй, Маринела Николова.
Тя посрещна сръбски гости от Община Мерошина, които бяха придружени от представители на детски градини от две общини в Сърбия - Сврълиг и Медвежда. В детския фолклорен блок участваха деца от детската градина в с. Хърлец и гостуващите групи от двете детски градини в сръбските общини, детска градина в Елин Пелин и певческа група „Пъстренец джуниър” от Общински младежки дом - Монтана, с ръководител Асен Асенов.
Като част от паралелната програма на събитието, в следобедните часове на 16-ти септември, в детска градина „Мир”, се проведе работна среща между директорите на четири детски градини, гости от детски заведения от Елин Пелин, Сврълиг и Медвежда, и домакина Мая Йонова – директор на козлодуйската забавачница. В срещата взе участие и Драган Чукалович от община Власотинце, Република Сърбия, който е консултант по проекти за трансгранично сътрудничество. Те обсъдиха възможности за съвместно партньорство, обмяна на опит и участие в общи съвместни проекти в областта на предучилищното образование.
„Надявам се догодина да има още по-голям интерес от занаятчии и фолклорни състави. Радвам се, че гражданите, които дойдоха, са удовлетворени. Щастлива съм, че успяхме да насочим вниманието към българското, към творчеството, към красотата на българските черги, покривки, носии, с които украсихме Ботев парк. Успяхме да създадем неповторима атмосфера и да превърнем Фестивалът на занаятите в празник”, обобщи кметът на община Козлодуй.

 

thumb 1  thumb 2

thumb 3  thumb 4

Добавете коментар

Писането на кирилица е задължително!
Забранено е:
1. Злоупотребата с Емотиконите. Използвайте ги умерено.
2. Превръщането на секцията за коментари в чат стая. За тези цели използвайте създаден за това софтуер.
3. Лош език. Нападки от всякакъв род са неприемливи.
4. Популяризиране на нелегални продукти
Модераторите имат право да редактират и трият коментари, които не отговарят на горните критерии!
5. Писането на латиница.
Колкото по-ясно, грамотно и лесно четимо е написан даден коментар - толкова повече хора ще го прочетат

Пишете грамотно.

Пишете на български.

Пишете на кирилица.

Не използвайте главни букви (писането с главни букви се приема като ВИКАНЕ).

Не е препоръчително и заместването на буквите "Ч", "Ш", "Щ" и др. с цифрени означения като "4" и "6" или с някакви други знаци извън кирилицата.


Защитен код
Обнови

Joomla SEF URLs by Artio
Този сайт е създаден в рамките на проект "Община Козлодуй - ефективна, ефикасна и прозрачна общинска администрация в услуга на потребителите", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Община Козлодуй и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този сайт отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.