Анкета

Участвате ли в благотворителни инициативи?
Резултати

Предстоящи събития

Не са налични събития

Снимки от Козлодуй

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Актуално

RSS Новини

feed-image RSS канал

Календар

 Последен месец Октомври 2017  Следващ месец
П В С Ч П С Н
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
SEO services
Вие се намирате в: Начало Акценти Многопрофилната болница в Козлодуй ще бъде модернизирана с европейскo финансиране

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

Многопрофилната болница в Козлодуй ще бъде модернизирана с европейскo финансиране
Проектът има за цел да подобри ефективността и трансграничното сътрудничество при общественото здравеопазване

Враца, 21-ви септември, 2017 г. –Община Козлодуй и врачанската областна администрация представиха подробности за проекта „Координиране и подпомагане на модернизацията на обществените здравни услуги в областите Долж и Враца“. В него като партньори участват община Козлодуй, Областна администрация Враца, румънския окръг Долж и Окръжна болница за клинична спешна медицинска помощ Крайова.
Областният управител г-жа Малина Николова откри конференцията с думите: „Тази година се навършват 10 години от подписване на Споразумението за партньорство за трансгранично сътрудничество между Област Враца и Окръг Долж, което се изпълни със съдържание чрез съвместните инициативи и проекти.
През месец декември 2015 година при посещение в гр.Крайова заедно с г-жа Маринела Николова – кмет на община Козлодуй поставихме основите на ново партньорство - между Община Козлодуй и Окръжен съвет - Долж.
На базата на общите проблеми пред здравната система в трансграничната зона, се обсъди идеята за изготвяне на проектно предложение в сферата на здравеопазването с цел координиране и подкрепа на здравните услуги в Долж-Враца. То беше одобрено с решение номер 32 от 08.12.2016 г. на Комитета за наблюдение на Програма „Интеррег“ V-A.
Уверени сме в успеха при управлението и изпълнението на проекта в полза на гражданите и укрепване на нашите приятелски връзки и сътрудничество.“
Г-жа Маринела Николова, кмет на община Козлодуй, добави: „Благодаря на нашите гости от Долж, Румъния, че към момента работим изключително успешно и коректно. Вярвам, че заедно ще отговорим на потребностите на нашите здравни заведения.
Нашата болница обслужва население от близо 40 000 души и за нас беше много важно да работим по този проект. Да подобрим условията и материалната база в болницата, да създадем адекватни приспособления за пациентите и работещите там.
Очаквам в следващите двадесет месеца, да работим все така усърдно, компетентно, да спазваме сроковете, да изпълняваме качествено нашите ангажименти. За да можем след приключването на проекта да се похвалим с модернизирана болница както в Козлодуй, така и нашите партньори в Крайова.“
Детайли за проекта
Основната цел на проекта е да се подобри ефективността и кооперативния капацитет на институциите, участващи в осигуряването на обществени здравни услуги в региона Долж-Враца. Планираните резултати трябва да подобрят ефективността на доставчиците на здравни услуги и да ги направят по-модерни, както и да развият трансграничното сътрудничество и обмяната на знания, и добри практики.
Общото финансиране на проекта възлиза на 1483009,98 евро, от които 85% са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие под формата на безвъзмездна помощ, 13% са национално съфинансиране, а 2% са от собствения бюджет на партньорите. Планираният за усвояване бюджет за община Козлодуй е в размер на 713557 евро, които ще бъдат разпределени за закупуване на оборудване за МБАЛ «Св. Иван Рилски» (323500 евро) и за строително-монтажни дейности за преустройство и рехабилитация на много от отделенията на болницата (299691 евро).
Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ обслужва между 4800 и 5060 пациента годишно. Тя е важен доставчик на здравни услуги като мултидисциплинарна институция, която обслужва 1/3 от населението на областта, както и част от населението на Монтана. Болницата предоставя медицински грижи на работещите в Атомната електроцентрала, което ѝ придава стратегическо значение.
В рамките на модернизацията на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй ще бъдат обединени две болнични отделения в едно, ще бъдат изградени болнични стаи с отделни бани, две сестрински стаи и два хирургични кабинета, както и карантинна секция. Проектът включва още реконструкция на физиотерапията и изграждане на външен асансьор, както и доставка на медицинско оборудване за отделенията: Акушерство и гинекология; Лаборатория за медицинска диагностика; Хирургично; Неврологично; Център за физическа рехабилитация; Анестезиология.
Другите основни дейности по проекта, включват:
• Организиране на техническа работна група от експерти под ръководството на Окръжна болница за клинична спешна медицинска помощ в Крайова, която ще анализира текущото състояние на обществените здравни услуги в Долж и Враца, включително националните здравни системи, правната рамка и възможностите за предоставяне на трансгранично здравеопазване в областите кардиология, хирургия, акушерство и гинекология, неврология, интензивно лечение.
• Съвместна разработка на проучване относно сърдечно-съдовата хирургия, което да генерира предложения за подобряване на достъпа до такова лечение.
• Създаване на мрежа от специалисти чрез обмен на опит в областта на: кардиологията, акушеро-гинекологията, неврологията, общата хирургия и интензивното лечение.
• Създаване на интегриран интернет портал (на румънски и на български език), който да представя здравните услуги в двете държави и да предоставя информация относно правата на пациентите, законодателството и споразуменията, най-добри практики, достъп до спешни услуги, лечение, възможности за съвместни европейски проекти и т.н.

 

thumb Pic 1 thumb Pic 2 thumb Pic 3

Добавете коментар

Писането на кирилица е задължително!
Забранено е:
1. Злоупотребата с Емотиконите. Използвайте ги умерено.
2. Превръщането на секцията за коментари в чат стая. За тези цели използвайте създаден за това софтуер.
3. Лош език. Нападки от всякакъв род са неприемливи.
4. Популяризиране на нелегални продукти
Модераторите имат право да редактират и трият коментари, които не отговарят на горните критерии!
5. Писането на латиница.
Колкото по-ясно, грамотно и лесно четимо е написан даден коментар - толкова повече хора ще го прочетат

Пишете грамотно.

Пишете на български.

Пишете на кирилица.

Не използвайте главни букви (писането с главни букви се приема като ВИКАНЕ).

Не е препоръчително и заместването на буквите "Ч", "Ш", "Щ" и др. с цифрени означения като "4" и "6" или с някакви други знаци извън кирилицата.


Защитен код
Обнови

Joomla SEF URLs by Artio
Този сайт е създаден в рамките на проект "Община Козлодуй - ефективна, ефикасна и прозрачна общинска администрация в услуга на потребителите", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от Община Козлодуй и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този сайт отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.